Región v severozápadnej časti Talianska je druhým najväčším v krajine. Na ploche 25 000 km2 je vysadených viac ako 70 000 ha viníc (36 000 ha v kategórii DOC / DOP). Priemerne sa tu vyrobí cez 0,5 miliardy fliaš ročne (takmer rovnomerne biele / červené).

Prvé zmienky o vinárstve sa objavujú v 14. storočí a po celú dobu histórie tvorí Piemonte spoločne s Toskánskom pilier talianskeho kvalitného vinárstva. Región je rozdelený do piatich základných oblastí: Canavese, Colline Novarese, Coste della Sesia, Lange a Monferrato. Mimo samotný región Piemonte sa do oblasti priraďujú susediace regióny Lombardia a Liguria.

Z pestovaných odrôd sú to Barbera, Moscato, ale hlavne Nebbiolo, ktoré je základom slávneho vína Barolo. Známymi vínami tunajšej oblasti sú Barbaresco, Barbera d 'Alba alebo Gavi di Gavi. Slávnu kapitolou Piemontu je pravdepodobne výroba najlepších svetových sladkých šumivých vín Asti Spumante z aromatickej odrody Moscato.

Nesmieme zabudnúť ani na produkciu rôznych typov vermútov - vín s prídavkom tajných korenených a bylinných zmesí. Odvolací kategorizácie D.O.C v Piemonte platí od roku 1994 a sú do neho zahrnuté všetky typy vín, ktoré sa v Piemonte vyrábajú.

Barolo

Barolo - najslávnejšie víno z Piemonte. Hovorí sa o ňom tiež "Víno kráľov, kráľ medzi vínami". Barolo sa začalo vyrábať začiatkom 18. storočia. Dnes ho vyrába takmer 1 200 výrobcov v celom regióne, ktorí ročne priemerne vyrobí 3,8 milióna fliaš. Víno sa vyrába zo 100% odrody Nebbiolo.

Hrozno, ktoré zvyčajne dozrievajú na konci septembra, majú tmavo modrosivú farbu. Predtým bolo Barolo veľmi tříslovinové a trvalo viac ako 10 rokov, než sa triesloviny zjemnili. Dnes má Barolo skôr ovocný charakter, ktorý je viac prístupný. Bola skrátená doba fermentácie na maximálne 10 dní (predtým až 3 týždne). Potom víno zreje v sudoch. Niektorí výrobcovia používajú nové "barriques" z francúzskeho duba. Niektorí vinári volia kombináciu zrenia - časť zreje v barikových sudoch z nového dreva a časť vo veľkých drevených viackrát použitých sudoch.

Tie najprestížnejšie domy pre svoje najlepšie Barola však stále prísne odmietajú používanie "barriques". Minimálna doba zrenia sú 3 roky. Pokiaľ víno zreje minimálne päť rokov, môže byť označené ako "Riserva". Priemerný potenciál vína je 5 až 10 rokov. Podľa odborníkov je to jedno z najkomplexnejších vín Talianska, pre začiatočníkov nemusí byť jednoduché týmto vínam porozumieť.

Nebbiolo

Nebbiolo považujeme za jednu z najlepších a zároveň nejzatracovanějších odrôd. Bolo vyšľachtené v 14. storočí a postupne sa začalo vysádzať v okolí dnes už kultových mestečiek a dedín, ako sú Barolo, Barbaresco a Gattinara. Jej domovom je Piemonte, región na severozápade Talianska. Veľmi malé Množst vie klonov Nebbiolo bolo vyvezených aj do zahraničia, napr. Španielska, Kalifornia a Čile. Názov Nebbiolo má dva možné pôvody. Prvý variant vychádza z výrazu "Nebbia" - taliansky hmla, pretože hrozno vyzerajú veľmi matne až zmrznutý. Druhý variant pochádza z talianskeho slova "nobile", čo znamená vznešený. Vína z okolia mestečka Barolo a dediny Barbaresco patrí medzi odborníkmi k najvyhľadávanejším vinným lahôdkam z celého Talianska.

Prejav Nebbiolo je elegantnejší a mohutnejšia ako u ostatných odrôd. Harmonické súznenie vysokého extraktu, kyseliny a príjemné triesloviny poskytujú ich konzumentom nezabudnuteľný zážitok. Nebbiolo však tvoria len 3% produkcie v Piemonte. Najväčší jeho regionálne konkurenti sú Barbera a Dolceta. Jedným z dôvodov, prečo je tak opomínané, môže byť jeho malá odolnosť proti vinným chorobám a vysoká citlivosť na vhodný výber pôdy. Ak vyberieme správne a kríkom bude priať aj priaznivé podnebie, odmení sa nám nenapodobiteľným vínom.

Barbera

Barbera je odroda, ktorá bola v roku 2000 tretí najpoužívanejší v Taliansku (po Sangiovese a Montepulciano), s celkovou výsadbou 28.000 hektárov. V 80. rokoch 20. storočia však bola rozloha až 50.000 hektárov. Vďaka metanolové afére (metanol bol v tej dobe objavený práve vo vínach Barbera) došlo k dramatickému prepadu jej popularity. Barber nájdeme v rôznych talianskych regiónoch, slávnu a známou je ale predovšetkým vďaka DOCG apelácii Barbera d'Asti v regionuPiemonte.

V tomto regióne, presnejšie v strednej časti Piemontu v Monferrato, má tiež podľa dostupných informácií pôvod. Sú však dostupné aj iné materiály, ktoré špekulujú o pôvode v Lombardii. V 19. a 20. storočia imigranti vyviezli Barber do USA (predovšetkým Kalifornia) a Argentíny. Na základe posledných testu DNA možno povedať, že je Barbera geneticky podobná francúzskej odrode Mourvèdre. V roku 2001 bolo mesto Nizza oficiálne uznané ako "subregión", kde sa vyrába najlepšie Barbera d'Asti DOC. Nizza patrí medzi najteplejšie regióny v Asti. Vína z regiónu
Barbera d'Asti sú průzračnějšív farbe a elegantnejší v prejave, na rozdiel od Barbera d'Alba, kde majú vína tmavšiu farbu a intenzívnejšie, ovocnejšia chuť. V regióne Alba dostáva pred Barber prednosť vo výsadbe Nebbiolo, čo môže znižovať kvalitu aj kvantitu tu vyrábaných vín.